Wat is self-care en waarom is het zo belangrijk?

De kans is groot dat je het woord self-care weleens voorbij ziet komen. Misschien associeer je deze term met een dagje sauna of een bezoekje aan de kapper. In een tijd waarin onze maatschappij een druk bestaan als graadmeter voor een goed leven beschouwt, is goed voor jezelf zorgen belangrijker geworden dan ooit. Maar wat betekent self-care voor jou? En lukt het jou om goed voor jezelf te zorgen? 

Wat betekent de term self-care?

Self-care betekent letterlijk zelf zorgen. Voor jezelf zorgen op een manier die goed is voor jou. Liefdevol en met aandacht. Omdat jouw eigen welzijn en gezondheid ook op jouw to-do list mogen staan. Op deze manier werk je bewust aan het verbeteren van jouw mentale en lichamelijke gezondheid en gaat jouw energie stromen. Self-care is als een cadeautje voor jezelf waardoor je je beter mag voelen dan voorheen. Het kan een groot gebaar zijn of juist een momentje tussendoor wat het verschil kan maken. Door goed voor jezelf te zorgen, kan je er ook beter voor anderen zijn. 

Waarom is self-care belangrijk voor jou?

  • Het maakt je gezonder: Door goed voor jezelf te zorgen, luister je beter naar de signalen van jouw lichaam. Daardoor kun je inspelen op wat je nodig hebt én hiernaar handelen. Wat is goed voor jou? Kies voor voeden in plaats van vullen, zodat elke dag bij mag dragen aan jouw positieve gezondheid. 

  • Je wordt er gelukkig van: De zoektocht naar geluk begint bij jezelf. Bij het goed voor jezelf zorgen. Door te ontdekken waar je blij van wordt en wat goed is voor jou, kun je hier rekening mee houden en het vaker toepassen. Geniet je bijvoorbeeld van een fijne wandeling, een gezonde en verse maaltijd of een middagdutje? Durf ruimte te maken voor self-care en voel de energie en het geluk door jouw lichaam stromen. Enjoy!

  • Het maakt je veerkrachtig en zelfverzekerd: Wist je dat je met self-care elke dag aan jezelf werkt en (onbewust) groeit in de richting die goed is voor jou? Je creëert meer rust en balans in jouw leven en dit heeft een positief effect op jouw kracht, vertrouwen en kijk op de dagelijkse activiteiten. Self-care verrijkt jouw blik en door regelmatig even een momentje voor jezelf in te plannen om op te laden en te ontspannen, geef je jezelf wat je daadwerkelijk nodig hebt. Kom tot rust en gun jezelf deze waardevolle momenten! 

Hoe pas je self-care toe?

Wil je lekkerder in je vel zitten? Minder gestrest door het leven, je gezonder voelen of jouw concentratie verbeteren? Alles valt of staat met self-care. Geef aandacht aan jezelf. Gun jezelf de warmte, liefde en ontspannen momenten waar je zo naar verlangt. Zet jezelf eens hoger op jouw to-do list en maak self-care onderdeel van jouw planning. Maar hoe doe je dat? Bijvoorbeeld door jezelf voldoende slaap te geven of dagelijks in beweging te blijven. Door lekker gezond te eten, rustmomenten te creëren of gewoon eens lekker te niksen.

Wanneer heb jij voor het laatst echt even niets gedaan? Misschien ben je er niet zo goed in, maar zelfs ‘niksen’ kun je leren en het voelt fijn om even niets te moeten. Doe eens een gezichtsmaskertje op, blader door jouw lievelingsboek, zet een heerlijk muziekje aan of trakteer jezelf op een yoga les. Wist je dat je een online yogales gratis bij ons kunt volgen? Ontdek de yogales hier; dit is een cadeautje voor jou van ons, omdat we je de positieve effecten van yoga van harte gunnen.

Neem een warme douche of geniet van een bad of dance like nobody’s watching! Of zeg eens ‘nee’ tegen een afspraak en kies voor jezelf. Ontdek wat werkt voor jou, want iedereen mag en kan zijn eigen draai geven aan self-care. Geef jezelf deze rust en ruimte, ontspan en geniet van gezonde gewoontes. Versterk jezelf met self-care, omdat je altijd self-care waard bent. 

Geniet jij regelmatig van self-care? Waarom wel/niet? We staan graag voor je klaar om je te helpen bij de stappen die je kunt zetten om (nog) beter voor jezelf te zorgen. 

Start the discussion

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *